Tåget – ett miljösmart färdmedel

Visste du att tåget är ett otroligt bra färdmedel för klimatet? Det är dessutom väldigt skönt att åka tåg i jämförelse med t.ex. bil eftersom man kan kliva upp och sträcka på benen när man vill. Det tar dessutom inte speciellt mycket längre tid än en bilresa, så välj tåget nästa gång du ska resa.

Skillnaden i utsläpp mellan bil och tåg är helt absurd. Tro det eller ej, men en bilresa på 1300m, alltså drygt en kilometer, släpper ut lika mycket avgaser som tåget släpper ut om det skulle köra jorden runt. Det kan vara väldigt svårt att ta in hur det kan vara sådan stor skillnad, men det är faktiskt helt sant. Tänk då bara hur otroligt många platser du kan besöka utan att släppa ut nästan några avgaser och slippa bidra till växthuseffekten. Om du bor på ett sådant sätt att du lätt kan pendla med tåg så är ju detta jättebra! Du bör verkligen ta chansen om du har den, eftersom det är väldigt många som inte ens har en tågstation i närheten av hemmet. Just pendling med bil är en riktig miljöbov eftersom många pendlar ensamma på så pass korta sträckor. Om du brukar pendla under rusningstid så kommer du dessutom komma fram mycket snabbare med tåget eftersom du slipper all köbildning som kan bli när alla ska iväg samtidigt på morgonen eller eftermiddagen.

Tåget är alltså faktiskt förmodligen det bästa sättet att färdas på tillsammans med cykling och promenering. Skillnaden är bara att med ett tåg kan du faktiskt ta dig väldigt långt också.